Hic Sunt Dracones

2015-05-06
20:08:04

Bullar för hela slanten

Idag fick jag ett ryck och bakade kanelbullar. Min kära mor höll ett öga på mig så att jag inte hade i för mycket mjöl i degen och jag lyckades få till den rätt så bra. Enligt mamma ska en bra bulldeg vara lite lös och kladdig för att bullarna ska bli som bäst. De får absolut inte blå för hårda!
 
Detta hamnade i degen:
 
150 g smör
5 dl standardmjölk
50 g färsk jäst eller 1 paket torrjäst (jag använde torrjäst)
ca 1 dl socker
ca 2 tsk kardemumma
6-8 dl mjöl
 
Fyllning:
Smör
Socker
Kanel
 
Ugnsvärme: 225C
Gräddning: 6-8 min
 
Jag mätte dock inte mjölet exakt. Jag tog först ca 400g som jag blandade ut torrjästen och kardemumman med, och sedan hällde jag i mer mjöl i degen lite i taget tills den var perfekt.
 
Efter jäsning delade jag degen i 2 och knådade in lite mer mjöl tills den inte var kläddig längre men fortfarande något lös, därefter kavlade jag ut degen till en stor rektangel tills den var ca 3-4 mm tjock.
 
Jag mäter ALDRIG fyllningen när jag gör kanelbullar. Jag tog helt sonika en rejäl klick smör (de som påstår att man bara ska ha 2 msk smör ljuger, det är alldeles för lite) och bredde ut i ett jämnt lager över hela rektangeln för att sedan strö över generöst med kanel och socker. Därefter rullade jag ihop degen och skar den i ca 2 cm breda skivor och lade dem i bullformar på en plåt för en andra jäsning.
 
Innan de slängdes in i ugnen blev bullarna penslade med ägg som blandats med en liten skvätt mjölk och strödde på pärlsocker. På andra plåten glömde jag dock bort pärlsockret, så det blev till att panikpensla en del av bullarna med mjölk och strö på socker medan de fortfarande var heta. De bullar som inte fick pärlsocker kommer jag dock att täcka med glasyr istället.
 
Bullarna blev hur som helst supergoda! De flesta åkte in i frysen så snart de kallnat för att sparas till senare, men några fick vara framme för att avnjutas ikväll och imorgon.
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: