18:09:39
Kallskål
Kallskål är en dansk (?) rätt som är väldigt enkel att göra och är supergott att äta en varm sommardag. Man skulle nog kunna klassa det som en kall, söt soppa.
Ingredienser
1-2 ägg
Några matskedar socker (jag höftar alltid, så det kan bli mellan 4 msk-1dl)
0,5-1 liter filmjölk eller kärnmjölk
Saften från 1/2 citron och skivor av 1/2 citron (totalt 1 citron, helst en stor)
Mandelbiskvier (valfritt)
1. Vispa ihop ägg och socker riktigt, riktigt pösigt.
2. Häll i filmjölken eller kärnmjölken och vispa lite till. Ta lite i taget och håll koll på konsistensen Den får inte bli för tunn.
3. Dela citronen och pressa i saften från ena halvan i kallskålen och rör om. Skär sedan andra halvan av citronen i tunna skivor och lägg i.
4. Häll upp kallskålen i skålar med åtminstone 1 citronskiva i varje. Servera gärna med små mandelbiskvier strödda ovanpå. Det är dock precis lika gott utan.
Traditionellt är det kärnmjölk man använder sig av när man gör kallskål, men vanlig filmjölk går också bra. Jag har alltid använt mig av filmjölk fram tills idag, då jag för första gången testade med kärnmjölk. Smaken skilde sig inte särskilt mycket, men eftersom kärnmjölk är tunnare än filmjölk så blev även kallskålen tunnare än vad jag är van vid. Det var dock precis lika gott med kärnmjölk som med filmjölk. Personligen föredrar jag nog ändå filmjölk.
Man kan även ha i både filmjölk och kärnmjölk. Bagaren som håller i det danska programmet Det söde liv som går på SVT gjorde häromdagen kallskål smaksatt med rabarber där hon blandade filmjölk och kärnmjölk, och hon använde även bara äggulor istället för ett helt ägg. Receptet går således att variera.
Ingredienser
1-2 ägg
Några matskedar socker (jag höftar alltid, så det kan bli mellan 4 msk-1dl)
0,5-1 liter filmjölk eller kärnmjölk
Saften från 1/2 citron och skivor av 1/2 citron (totalt 1 citron, helst en stor)
Mandelbiskvier (valfritt)
1. Vispa ihop ägg och socker riktigt, riktigt pösigt.
2. Häll i filmjölken eller kärnmjölken och vispa lite till. Ta lite i taget och håll koll på konsistensen Den får inte bli för tunn.
3. Dela citronen och pressa i saften från ena halvan i kallskålen och rör om. Skär sedan andra halvan av citronen i tunna skivor och lägg i.
4. Häll upp kallskålen i skålar med åtminstone 1 citronskiva i varje. Servera gärna med små mandelbiskvier strödda ovanpå. Det är dock precis lika gott utan.
Traditionellt är det kärnmjölk man använder sig av när man gör kallskål, men vanlig filmjölk går också bra. Jag har alltid använt mig av filmjölk fram tills idag, då jag för första gången testade med kärnmjölk. Smaken skilde sig inte särskilt mycket, men eftersom kärnmjölk är tunnare än filmjölk så blev även kallskålen tunnare än vad jag är van vid. Det var dock precis lika gott med kärnmjölk som med filmjölk. Personligen föredrar jag nog ändå filmjölk.
Man kan även ha i både filmjölk och kärnmjölk. Bagaren som håller i det danska programmet Det söde liv som går på SVT gjorde häromdagen kallskål smaksatt med rabarber där hon blandade filmjölk och kärnmjölk, och hon använde även bara äggulor istället för ett helt ägg. Receptet går således att variera.